Sistemele de stingere automate clasa F se supun standardului : LPS 1223: editia 2.3 (Loss Prevention Standard elaborat de BRE Global Ltd.) “Cerințe și proceduri de testare pentru certificarea LPCB și inregistrarea sistemelor fixe de stingere a incendiilor pentru echipamentele de catering”.
ArmanfireChef este un concept modern, aliniat cerintelor impuse de noua clasa de stingere “F” – pentru echipamente de catering – clasa asociata riscurilor de incendiu generate de o gama larga de uleiuri vegetale, grasimi vegetale sau animale, cu care se lucreaza frecvent in Bucatariile profesionale de gabarit din restaurante, hoteluri, pensiuni, cantine, etc. si unde exista si personal destul de numeros ce este expus zilnic acestor riscuri.
Clasa F de stingere a aparut din motive obiective, precizand ca, pentru stingerea incendiilor generate de factorii mentionati se impune utilizarea unor agenti speciali, conceputi in a avea atat un efect rapid de stingere, dar si sa satisfaca cerintele impuse de industria alimentara, nivel de biodegradabilitate ridicat astfel incat sa nu induca factori de risc chimici, toxici pentru organismul uman.
Agentii noi conceputi sunt de tipul “ Wet Chemical”, in fapt, agenti din categoria solutiilor spumante, dar cu caracteristici specifice cerintelor impuse de catre Normativele Europene pentru destinatia finala a acestora.
Sisteme stingere clasa F – ArmanFire Chef
24 ore/365 zile – protectie non-stop, sistem de sine-statator supravegherea riscului nu va solicita prezenta si aveti siguranta interventiei imediate prevenind distrugerea incintei si reducerea la minim a altor distrugeri colaterale
Pentru simplitatea operationala, dar si pentru un nivel inalt de performanta, timp de stingere 35-45 secunde, sistemele dedicate pentru stingerea incendiilor din Bucatarii au fost proiectate astfel incat sa ofere monitorizare 24 h / 7 zile intr-o forma independenta de factorul uman asigurand performante de tipul 2 in 1 si anume detectie si stingere.
Actionarea standard, tipica acestui sistem este automata, de tip pneumatic, pe principiul presurizare – depresurizare, eliminand astfel necesitatea de a fi conectat la o sursa de energie electrica.
Desi principiul de lucru este automat, sistemul va fi intotdeauna insotit si de un buton de actionare manuala pentru a lasa deschisa alternativa de a se actiona in caz de necesitate. Activarea sistemului Armanfire Chef va fi fie automat prin spargerea tubului termosensibil din cauza unui incendiu, fie prin actiunea umana daca omul va fi cel care va sesiza mai devreme inceputul de incendiu, scopul fiind de a il stopa in cel mai scurt timp si de a limita dezvoltarea acestuia.
Configurare
Stabilirea gabaritului unui astfel de sistem, traseele de descarcare , nr. de duze si amplasarea acestora, se fac prin proiectare asistata de soft dedicat (conformitate VdS/ LPCB);
La baza va fi o evaluare a factorilor de risc intr-o configuratie data a unei bucatarii si echipamentele acesteia – se utilizeaza normele de calcul pentru distantele intre duze, inaltimi de pozitionare fata de surse, capacitati volumetrice ale vaselor cu agent combustibil fierbinte ( uleiuri animale sau vegetale, carbuni..).
ARMANfire Chef – este un sistem flexibil, proiectat in 3 variante standard – Mic ( Piccolo ), Mediu ( Medio) si Mare ( Grande). Aceste configuratii la randul lor au si cateva alternative la baza fiind de fapt gabaritul personalizat al fiecarei bucatarii.
Avantaje
Conform P118/2- 2013 “Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor, Partea a II-a – Instalaţii de stingere”, odata cu receptia instalatiei de stingere a incendiului, beneficiarul are obligatia de a înfiinta un registru de evidentă (numerotat si sigilat), în care trebuie să fie consemnate datele principale privind exploatarea, verificarea şi întreţinerea instalaţiei de stingere.
Registrul de evidenta contine:
Conducerea unitatii detinatoare a instalatiei de stins incendiu va numi prin ordin scris un responsabil al instalatiei, care va avea sarcina de a verifica periodic respectarea masurilor de protectia muncii, instructiunilor de exploatare, starea tehnica a instalatiei de stingere si de a consemna in registrul de evidenta al instalatiei orice defectiune constatata, urmarind remedierea ei in cel mai scurt timp.
Registrul va fi avizat periodic de personalul de control numit de beneficiar. Acesta se va sigura ca la toate schimburile de lucru sa existe personal de supraveghere instruit cu privire la functionarea si exploatarea instalatiei conform documentatiei.
Avem referinte pentru sisteme de stingere Armanfire Chef pentru bucatarii de la Ikea Pallady, Beraria H, Pizza Bonita, Carrefour Romania, Restaurant Big Mama, Unitati Militare, hoteluri/ pensiuni.